Salı, Eylül 8

Kayıp dünya


Araştırmacı Blogcunuz olarak yine bir araştırma haberi ile karşınızdayım efem. Milliyet.com da yayınlanan bir habere göre bilimadamları papua Yeni Gine civarında sivri dişli kurbağaların, dev farelerin yaşadığı insan eli değmemiş bir bölge keşfetmiş. İki kişinin bildiği sır sır değildir hesabı artık orasıda çok bakir kalmayacaktır nasılsa. Çok heveslenmeye gerek yok.

Bölgede 40 civarı yeni hayvan türü keşfedilmiş bunlar filme çekilip belgesel hale getirilmiş. İlk yayın habere göre bugün BBC de yayınlanacakmış.


Yeni yerler görmeyi, keşfetmeyi, sevmeyi seven birisi olarak (her nekadar bu ilgim yurtiçinde sınırlı kalsa da şimdilik) bu keşif haberine malesef üzüldüm. Elini attığı herşeyi mahveden insanoğlu bu bakir bölgeyide kısa zamanda bir turizm merkezine çevirebilir belkide yüzyıllardır kendi çaplarında yaşayan bu hayvanların bölgesini milli park ilan edip geziye açık hala getirebilir. İçimizden bulmaz oalydınız dedirtebilir.


Ama şu var doğal hayata ve butür olaylara bizim ülkemizde olduğundan daha çok değer verildiği bir gerçek. Yani en fazla hayvanları araştırıp yine doğal ortamlarında yaşamaları sağlanabilir. Artık o bunu keşfedenlerin ilgi ve merak sınırları ile alakalı bir durum.


Bizim ülkemizde böyle bir keşif yapılsa en fazla tel örgü ile çevirip "girmek yasak" deriz ya da ormanını yakıp otel inşaa edebiliriz. Hiç biri olmazsa cin fikirli vatandaşımız bölge civarında minik tezgahlar açarak biblolar satabilir, abi gel gizli bi yol biliyorum diyerek sıvıştırabilir. Yurdum adına örneklemeleri çoğaltmak mümkün. Sabah mahmurluğu ile anca bu kadar oldu. İdare ediverin.


Yeni keşfimiz mini dünyamız hayırlı olsun. 82 cm lik fare len!!!


Haberin kaynağı için :
http://www.milliyet.com.tr/Dunya/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&KategoriID=19&ArticleID=1136537&Date=08.09.2009&b="Kayip%20Dunya"%20Papua%20Yeni%20Ginede%20bulundu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"kafan çok güzelmiş güle güle kullan"