Pazar, Ağustos 2

Geçmiş Zaman Olur ki


Çok eskilere gitmeye gerek yok bundan 10 sene öncesine kadar pek çoğumuz sobalı evlerde oturuyordu tahminen. En azından kendi adıma durum böyle ki zaten doğalgaz ve kaloriferle tanışmamız 2002 yılına tekabül etse de bunun keyfini yaşayan malesef ailem idi. Onlar daha önce sanki hiç sobalı evde yaşamamış gibi bu lüksü keyfi sürerken ben üniversite okumak için gittiğim şehirde sobanın külünü kim dökecek diye arkadaşımla kura çekiyordum.

Çocukluğu sobalı evlerde geçenlerin şimdinin çocuklarından çok başka anıları vardır eminim. 10 yaşındaki kuzenime baktığımda daha net görebiliyorum aradaki farkı.

Sobanın yandığı odada soba sönmeden uykuya dalmak, yorganın içini ısıtmak için kımıl kımıl kımıldamak çocukluğumun gece antremanı idi. Sabah annemizin kül kovasını çekme sesi ile uyanırdık haftasonlarında. Yanan sobanın üzerinde ekmeklerimizi ısıtıp üstüne yağ sürer erimesini keyifle izlerdik.

İlk deneylerimizide sobanın üzerinde yaptık kardeşimle. Kolonyayı döküp çat çut hoplamasını uzaktan biraz korku biraz zevkle izlerdik. Mısır tanelerini yan yana dizip kimin mısırı daha önce patlayacak diye bahse girerdik. Akşam babam eve geldiğinde yemekler sobanın üzerinde ağır ağır ısınmış olurdu. Akşam çayını içerken annem kestaneleri o zamanlar neden olduğunu bilmeden çizip dizerdi, babam olmalarını bekleyip sıcacık servis ederdi. Haala tam olarak bilmem neden çizerler.

Hep bir köşe kapmaca yaşanır özellikle akşamları. Sobaya en yakın yer en sıcak yer olduğundan keyifle oturmak için biri kalksa da otursak diye beklerdik çocukken. O yüzden hep bir yanağımız daha kırmızı olurdu diğer yanağımızdan.

Şimdi hayatımızda olmadığından belki güzel taraflarını anımsıyor yazıyorum özlemle. Kurması ayrı yakması ayrı dert olan evimizin baş köşesinin sahibi sobayı. Hoş zamlar yine aynı oranda olursa muhtemelen bu kış kardeşimle kura çekiyor olacağım sanırım sobanın külünü dökmek için ve bende bu şans varken çölde kutup ayısı ile kanka olur kül kovasını kardeş kardeş indiririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"kafan çok güzelmiş güle güle kullan"