Çarşamba, Mayıs 5

HIDRELLEZ


Bir duası bir beklentisi olanlara önemle duyurulur bugün Hıdrellez pişt okuyucu. Bu gece dilenen dilekler kabul olurmuş derler. Deneyen çok e olan da çok. Normalde pek fazla bu tür dilek dileme adak adama gibi huylarım yoktur.

Herşey olacağına varır diyenlerdenimdir. Nedense bu yıl bir dileme, adama hevesi geldi bana da. Diktim akşamdan kendime ve arkadaşlarıma kırmızı kesecikler. Teyzemin bahçesindeki gül ağacının dibinden randevu da aldım. Ben ve dileklerim bu sene için hazırız.

Olur ya da olmaz bu bile olacağına varır felsefeme dayanıyor ama işte bazen bişeylerin olması için dürtüklemek gerekir misali ben de dileyeyim dedim. Ay çok uzattım.

Peki nedir bu hıdrellez neler yapılır inanışlar nelerdir? O kadar çokmuş ki ben bile şaşırdım kaldım.

İnançlarına göre hızır ve ilyas, her yıl 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece buluşup doğaya can vermek üzere sözleşmişler. 6 mayıs, halk arasında kullanılan eski geleneksel takvimlere göre yaz mevsiminin başlangıcı olup yaz mevsimi 6 mayıstan 8 kasıma kadar sürer ve bu 186 günlük süre hızır günleri, ruz-ı hızır, yeşeren gün olarak da bilinirmiş.

Bu gece dileği olanlar dileklerini kağıtlara yazıp gül ağacının dalına asarlar ve dileklerinin olacaklarına inanırlarmış. İnanışa göre Hızır ve İlyas gül ağacının dibinde buluşmaya sözleşmişler ve dilekleri gerçekleştirirlermiş.

Benim bildiklerim;

Efenim kız kısmısı hayırlı bir kısmet için kırmızı bir kese içine dileğini yazıp, içine yüzük koyup gül ağacı dibine bırakırmış gün battıktan sonra. Sabah gün ağarmadan dileğinin yazdığı kağıdı denize veya akarsuya atarmış yüzükle beraber. İnanışa göre o sene içinde evlenirmiş. Ya da yüzüğü bir kab içine koyar ve su doldururmuş .Sabah bu su ile gül ağacını sularmış.

Yine bir inanışa göre hıdrellez günü çok tuzlu bir hamur yapılırmış. Bekar kişi bu hamurdan yer ama hiç su içmeden uyurmuş. Gece rüyasında kendisine su veren ile evleneceğine inanılırmış. Su veren olmazsa kimin kapısına giderse rüyasında o kişiyle evlenirmiş.

Toprağa ekili olan yeşil soğanın iki yaprağı eşit olarak kesilirmiş. Birine siyah birine beyaz ip bağlanırmış. Sabah bakıldığında siyah ipin bağlı olduğu dal uzamışsa o sene cefa, beyaz ip bağlı dal uzarsa sefa çekileceği anlamına gelirmiş. ( Bunu duyan arkadaşım "ay yok siyah uzarsa kafayı yerim" dedi) Bir başka şekli de iki dal içinde ayrı dilek dilenir hangisi uzarsa o dileğin gerçekleşeceğine inanılırmış. ( Bu daha makul tabi) Ve unutmadan dallardan birisi mutlaka uzuyor.

Evin kızı hıdırellezde ekmek pişirip evin bacasına koyarmış. Bu ekmeğin bir karganın alması bekleniyor ve karga hangi dama konarsa kız o evde yaşayan erkekle evleniyormuş. Eğer karga ekmeği alıp giderse kız dışarıdan biriyle evlenirmiş. (Koca istanbulda ben ne bileyim karga hangi dama kondu)

Ev isteyenler gül ağacının dibine taşlardan ev çizer sabah gün ağırmadan bunu bozarlarmış. E artık mimari yeteneğe kalmış nasıl bir ev çizeceğiniz. Ben yaparsam muhtemelen bi gecekondu sahibi olurum. Bu sene es geçiyoruz maket yapmayı.

Bolluk bereket isteyenler kırmızı keseye pirinç şeker ve para koyup o yılın bereketli geçmesi için dua ederler. Yıl boyunca keseyi cüzdanlarında taşırlarmış.

Bir bilgi daha; o gece evinin sokak kapısını ardına kadar açarsan eğer hızır o eve girer ve bolluk bereket getirirmiş. İstanbul gibi bi yerde bunu yaparsan muhtemelen bolluk bereket yerine yerinde yeller esen bir laptop, bir lcd tv ve cep telefonun olabilir olmaya da bilir.

İşte böyle canlar. Hıdrellez dedikleri güzel bir gündür. Yılın en güzel ayının pek bir güzel günüdür. Tabi bugünü ofiste masa başında blogtan anlatmak yaşamak yerine yeşili bol bir yerde piknik yaparak geçirmeyi çok isterdi şu deli gönül kısmet naparsın?


Unutmadan;

Hızır ve İlyas akşam ezanından itibaren sabah ezanına kadar dolaşır, trafik yoğun olabilir, dileklerinizi vakitli dileyin, dilekler dalda max. 3 gün kalabilir. Mümkünse sabahtan ezanı takiben toplayın dilekleri ve saklayın...

2 yorum:

  1. Fuliş'cim,

    Ben oldukça uzun bir liste yaptım ve gülümüzün dalına astık. Sabah yerinde yeller esiyordu. Bu neye işaret eder acep???

    Dilerim: Tüm güzel dileklerin gerçekleşir.

    YanıtlaSil
  2. Benim listem çok kısa ve öz oldu. Herkes şunu yaz bunu yaz dedi ama yok edim hızıra bu kadar yüklenmeyeyim taksitle:) dilekleriniz kabul olacak derler sabah uyandığınızda yerinde yoksa:) İnş kabul olur :)

    YanıtlaSil

"kafan çok güzelmiş güle güle kullan"